Dario
Listen
0:00

Odabrana hrvatska craft piva od sada na Wine&more

Vino je bilo i ostalo naša prva ljubav no nikada se nismo željeli ograničiti samo time (zato smo u nazivu stavili “&more”). Od sada u Wine and more nudimo odabrana vrhunska hrvatska craft piva naših prijatelja – Novu Rundu, Zeppelin, Pulfer i Bura brew. Živjeli! 

Nova Runda

Hrvatska Craft beer scena nastala je 2014. godine. Novi val pivskih stilova u Hrvatskoj je pokrenulo craft pivo APA (American Pale Ale) Nove Runde. Nova Runda je projekt Miroslava Šuvaka i Marka Filipina, dvojice pivskih entuzijasta, gypsy brewera iz Daruvara, ITevca i bankara koji su uredske korporativne poslove zamijenili onima u pivovari.

Njihova vizija bila je kuhati svježa zahmeljena piva kojima će uzdrmati dotad mrtvu hrvatsku scenu orijentiranu na industrijske lagere. Od tuda dolazi i #DoživiHmelj (#FeelTheHops) filozofija koju gaje od prvog dana. Svako pivo ima priču duboku urezanu u domaću craft scenu. Sve je krenulo sa pionirskom APA-om koja je dugo bila sinonim za Novu Rundu, sve dok se nije pojavila legendarna IPA C4, ponajbolje ocjenjeno hrvatsko pivo na pivskim portalima Untappd i Ratebeer.

Piva poput Angry Moosea, Top Managera, Bralea (Brown alea nazvanom prema investitoru koji ih je najviše podržao na crowdfounding kampanji), preko ThroatTwistera, festivalske pa stalne F5 New England IPA-e, crvene IPA-e Fireballa, Tropical Yetija pa sve do svježe El Tormente, homagea ketcherima iz Meksika. Uz Novu Rundu zaista ne možete pogriješiti.

Zeppelin Craft Brewery

Pivovara koja lebdi viosoko iznad svih, bjelovarski Zeppelin krenuo je kao pivovara koja je ženama željela ponuditi okuse koje će ih privući u svijet craft piva, a preko njih privući i muškarce koje će cijeniti njihove lebdeće arome.

Sveto trojstvo Zeppelina zove se Merkat, Flamingo i Rakoon. Merkat je golden ale, nježan kao merkatovo krzno, umjeren gorčine, idealno pivo za svaki dan. Flamingo je Amber ale izražene crvene boje, baš kao flamingo u Las Vegasu, balansiran, složen i pitak.

Na tamoj strani je Rakoon, porter sa više vrsta slada, okusima suhog voća, čokolade i prženog slada. Čak šest sladova ovom pivu daju kavasto čokoladni štih sa natruhama suhog voća. Za ljubitelje pšeničnog piva u ponudi je i Marmun Weizen kojeg karakteriziraju arome banane i klinčića. Zeppelinova ponuda zaista ima ponešto za svakoga. 

Bura Brew

Bura Brew je prva istarska craft pivovara. Tim čine troje partnera, Alessandro, Claudio i Veronika, suvlasnici koji su ravnomjerno podjelili poslove. Srce i duša projekta je Veronika Beckers koja je okupila talijansku ekipu koja se sastoji od majstora pivara Claudia Rossija i marketingaša i dostavljača Alessandra Zecchinatija.

Optimist Golden ale od ječmenog slada pivo je koje karakterizira okus agruma i voće arome koje proizlazi iz estera, jedrilica koja može stići gdje god je vjetar nosi. Redsand amber ale jantarne boje sa 4 vrste ječmenog slada crveno je kao istarska crvenica, po kojoj nosi ime. Tornado IPA nije fokusirana samo na hmelj (East Kent Golding, Chinook, Amarillo) nego i na ječmeni slad.

Brat joj po stilu Hurricane IPA razlikuje se po većim količinama hmelja koje proizlaze iz tropskog voća s produljenom gorčinom. Istrani svoju zemlju nazivaju čarobnom, od tuda i ime Terra Magica, kombinaciju Oatmeal i Milk stouta. Dva istarska belgijanca su Bura Brew Trippin’ Tripel (Limited Edition), zlatni nepasterizirani ale i Bura Brew IBA (Limited Edition), bakreno zlatni belgijski ale. Ova talijansko-hrvatska kombinacija istinskih ljubitelja craft piva garancija su da će vas okusi pivske bure otpuhati.

Pulfer

Purgerska (zagrebačka) pivovara Pulfer nastala je kao projekt četvorice lokalpatriota i ljubitelja piva iz Zagreba. Prva piva kuhali su u posudama u kojima je majka jednog od cofoundera kuhala ajvar.

Ime je inspirirano stražnjim djelom tramvaja koji su sedamdesetih i osamdesetih zagrebački fakini, boemi i šverceri koristili za transport bez plaćanja karte. Njihovo prvo pivo Ziher pale ale iznimno je pitko pivo koje karakteriziraju voćne arome te kombinacija citrusa i blagog okusa karamele. 

Landsky Session IPA nazvana je prema prvoj zagrebačkoj ženskoj kondukterki, koja je na tom poslu nasljedila svog supruga koji je otišao u rat 1914. godine. Paula Landsky je imala čak osmero djece, umrla je 1981. u 101. godini života. Uz njih, u ponudi se nalazi i pšenični Brundelweiss hefenweizen te Boranka stout, pivo napravljeno u sklopu projekta pošumljavanja djelova Hrvatske izgorjelih u požaru.

Ova pivovara locirana na Žitnjaku prava je zagrebačka priča koja je privukla zanimanje ne samo Zagrepčana već i puno šire. 

Write a comment